Informații utile

Hranirea pasarelelor

Odata cu sosirea sezonului  rece dispar insectele, viermii, ramele, iar semintele si fructele diversilor arbusti si copaci sunt pe terminate. Putem sa le dam o mana de ajutor pasarelelor salbatice, prin montarea de hranitori si adaposturi pentru iarna. Putem pune la dispozitie o hrana adecvata pentru pitigoi, vrabii, ticleni, macalendri, cinteze, mierle, si multor altor pasarele, care vor fi bucuroase sa gaseasca usor hrana si adapost.

Puneti  hranitoarele  intr-un loc pe care sa-l puteti vedea usor, pe balcon, pe terasa, in gradina, in livada sau chiar la marginea unei paduri. Suportul pe care puneti hranitoarea trebuie astfel ales incat pe el sa nu se poata urca pisicile sau alte animale. In acelasi timp, hranitoarea trebuie pusa intr-un spatiu pe care pasarelele (mai mult sau mai putin sperioase) sa-l poata supraveghea si accesa usor. Sunt unele pasarele care nu se indeparteaza prea mult de locul lor de hrana si adapost. Totusi, este bine sa se afle in apropiere un pom , gard viu sau un tufis, pe care pasarile sa poata poposi sau pe crengile carora pitigoii sa poata sparge si consuma semintele luate din hranitori.  Hrana suspendata trebuie, de asemenea, atarnata in locuri inaccesibile pisicilor. Nu uitati ca pisicile sunt cei mai periculosi dusmani ai pasarelelor din gradini si parcuri. Toate modalitatile de suspendare a hranei descuranjeaza gaitele sau ciorile, care sunt capabile sa goleasca repede hranitorile, lasand flamande pasarelele de talie mica.

Este indicat sa avem 2-3 tipuri de hranitoare intr-o gradina, pentru diferite specii de pasarele. In fiecare hranitoare veti pune hrana diferita, astfel incat pasarelele care vor veni dupa mancare isi vor alege hranitoarea preferata.

Despre păsărelele care au rămas iarna la noi trebuie să aflați două secrete. Primul este că păsărelele renunță la teritoriile lor bine delimitate de luptele dintre masculi din primăvară. Acum, păsărelele de toate neamurile se strâng în stoluri mixte, uneori de peste 10 specii, deoarece în acest fel se pot hrăni mai mult timp, iar stolul ofera o mai mare siguranta. Ziua este scurtă, prădătorii sunt ascunși bine în zăpadă și singura șansă de supraviețuire a fiecărei păsări este să stea împreună cu altele si vor face de strajă unele pentru celalalte, pentru a le veni și lor rândul să se hrăneasca in liniste fara a fi necesara supravegherea imprejurimilor, asa cum fac  ele de obicei cand sunt singure.

Pentru a evita aparitia  imbolnavirii pasarelelor este foarte important ca hranitorile sa fie igienizate periodic. Folositi o pereche de manusi si spalati si clatiti bine interior si exterior cu apa calda si sapun lichid. Se usuca bine inainte de a fi refolosite.

Hrana pentru pasarele

Iarna este foarte importanta hranirea prin seminte. Pasarile patriote consuma  multa mancare transformand-o in energie pentru a mentine caldura corpului atat ziua cat si noaptea. Hrana trebuie pusa in hranitori dis-de-dimineata, pentru a fi gasita de pasarile flamande care pornesc devreme in cautarea hranei. Pasarile au nevoie de hrana grasa (cu multe calorii) in timpul iernii, pentru a supravietui noptilor geroase. Semintele de floarea soarelui constituie cea mai buna hrana. Pitigoii iau samanta intre gheare, o sparg si ii mananca miezul care are o mare valoare energetica datorita uleiului pe care il contine. Foarte potrivita, este samanta de canepa, cea de bostan si cea de mei . Se mai pot da pasarilor: pasat, faina de porumb macinata mare (sau mamaliga), orez si ovaz (de preferinta fierte), seminte de grau(arpacas), cartofi si morcovi fierti, alte zarzavaturi fierte (le vor manca mai ales mierlele), bucati de mar (inclusiv mere batute sau partial stricate), pere taiate in jumatati, miez de nuca, arahide, fructe de padure stranse toamna si uscate, scorus, porumbele.   Unele produse de origine animala sunt foarte hranitoare si apreciate de pasari: slanina (nesarata si neafumata), untura de porc, ou fiert, branza, margarina vegetala.  Se pot face amestecuri din aceste seminte inglobate in untura topita sau margarina, care apoi, la frig, se intareste. Puneti-le hrana si apa regulat. Desigur ca slanina sau semintele puse in plase  sau hranitorii speciali vor fi inlocuite atunci cand se termina. Intotdeauna reglati cantitatea de hrana in functie de necesitate si nu lasati sa se acumuleze hrana in jurul hranitoarelor.

Important!

Nu dati seminte sarate, pentru ca sarea este daunatoare pentru pasari. La fel de daunatoare este si painea, alimentele procesate, biscuiti sau orice alte produse de patiserie-cofetarie. De asemenea, nu le dati hrana pentru caini si pisici sau alte animale de companie. Aceasta nu este sanatoasa pentru pasarile salbatice , le puteti face mai mult rau decat bine. In plus, va atrage in zonele lor de hranire, ciorile si pisicile.